Proiecte

Proiecte realizate - (1997-2013):

1) Casa de praznurie dotata cu: bucatarie, o sala de mese pentru 150 de persoare si o sala de mese pentru 30 de persoane, unde crestinii isi pot organiza praznice si slujbe de pomenire.

 

2) Grupuri sanitare si magazii.

 

3) Clopotnita

 

 

 

4) Gard de incinta care impresmuieste curtea bisericii in lungime totala de 640m, zidit din piatra.

 


 

 

5) Refacerea in totalitate a acoperisului bisericii si a turlei, lucrare ce a constat in inlocuirea grinzilor tavan, capriori, scandura, stabon, burlane, tabla noua si cele 3 cruci. Lucrarea a fost necesara deoarece lemnul era putred, tabla era ruginita si ploua in podul bisericii. La desfacerea acoperisului am constatat ca tabla veche era din anul 1905 produsa la atelierele din Viena si donata bisericii de catre printul mostenitor al Imperiului Austro-Ungar (conform etichetelor de pe fiecare coala).

Inainte de reparatie capitala. 

In timpul reparatiei

  
  
  
  
     

 Cum arata acoperisul dupa reparatia capitala reiese din galeria foto.

 

6) Reparatie capitala la fatada bisericii constand in strat tencuiala, strat plasa fibra de sticla + start adeziv + tencuiala decorativa din praf de piatra.

  •  Cum arata biserica inainte de acest proiect reiese din imaginile de la reparatii acoperis, iar dupa realizarea proiectului din imaginile de la galeria foto.

7) Inlocuirea geamurilor si usilor de acces.
   

8) Reparatii capitale- pridvor constand in tencuiala noua, zugraveala in praf de piatra si pardoseala din gresie.

 

  •  Starea fatadei la inceperea lucrarilor acestui proiect reiese din imaginile surprinse la refacerea acoperisiului. Iar finalitatea poate fi observata in galeria foto

9) Incalzire centrala constand din: camera centralei zidita din BCA, centrala propriuzisa, canal termic de legatura, racord la canalizare si apa curenta si 24 de calorifere noi, tevi pentru instalatie.10) Reparatie capitala a casei parohiale, constand in: refacerea acoperisului, refacerea fatadei exterioare, tencuieli interioare, zugraveli in praf de piatra, refacerea instalatiei electrice, inlocuirea dusumelelor cu parchet, imprejmuirea curtii casei parohiale, constructia unui garaj, refacerea sobelor de incalzire.

11) Constructia unei anexe constand in baie, hol, camara si racordarea ei la canalizare si apa.

 

Proiecte viitoare:

1) Constructia unui lumanarar intre casa de praznuire si fantana;

2) Inlocuirea mobilierului in casa de praznuire;

3) Lucrari de reparatii capitala la pictura interioara, refacerea totala a cafasului bisericii si a scarilor de acces in clopotnita, refacerea scaunului clopotelor (cele doua clopote din turla sunt din anul 1835 donate de ctitorul bisericii, sunt in stare buna si au un sunet deosebit dar nu pot fi folosite datorita scaunului din lemn care este putred, ca si toata structura din lemn incepnad din biserica si pana in turla. Lemnul pentru aceasta lucrare este pregatit in curtea bisericii pentru a se usca).

 

4) Odata cu pictura interioara a bisericii se va construii un vesmantar in partea de miazazi a altarului si se va largi pridvorul in jurul turlei.

5) Constructia unei camere care sa serveasca ca si cancelarie parohiala dar si ca biblioteca si muzeu deoarece parohia detine carti, icoane, si obiecte de patrimoniu pentru care nu avem spatiu de depozitare si conservare.

6) Pavarea sau asfaltarea aleii de acces de la drum spre biserica si a curtii interioare.

7) In prezent domnul consilier Anton Ioan lucreaza la o monografie a orasului Liteni si a bisericii "Sfantul Nicolae" (lucrare realizata in proportie de 80-85%). Rugam in acest sens pe toti cei care detin fotofrafii, informatii, documente referitoare la istoria comunitatii, sau informatii referitoare la preoti slujitori, familia acestora, evenimente importante sa ne contactati.

8) Placarea gardului de incinta pe partea dinspre drumul judetean cu piatra ornamentala. Piatra pentru placare 20mc este achizitionata.

 

La toate aceste proiecte puteti contribui si dumneavoastra prin donatii in bani sau materiale accesand rubrica DONATII

2676

Psalm 116

Laudati-L pe Domnul, voi, toate neamurile,
pe El laudati-L voi, toate popoarele;
ca s-a intarit mila Lui peste noi
si adevarul Domnului ramane in veac.

Mihail Sadoveanu:

Se afla o priveliste incantata cum nu e alta pe lume. Nu departe de locul unde puhoiul Sucevii intra ca un palos de stecla in apa domoala a Siretului.”

Mihail Sadoveanu: „Nicoara Potcoava” despre Liteni

holy bible